Въпреки постоянния ръст на цените на недвижимите имоти през последните години

...
Въпреки постоянния ръст на цените на недвижимите имоти през последните години
Коментари Харесай

България е на трето място по достъпност на жилища в света

Въпреки непрекъснатия растеж на цените на недвижимите парцели през последните години България е измежду страните с най-достъпни жилища. По индикатора досегаемост за купувачите на първо жилище класацията на английския онлайн портал Investing Review ни подрежда на трето място, като ни изпреварват единствено Индия и Турция.

За да дефинира достъпността на жилищата в общо 50 изследвани страни, Investing Review съпоставя средно годишното заплащане, междинната цена на квадратен метър, цената на жилището като % от годишната заплата и цената на апартамент от 45 кв. м. Взети са поради и комуналните разноски за ток, вода, отопление и интернет. 

България получава оценка 8.88 за досегаемост на първо жилище от 10-степенна канара. Разходите за комунални услуги у нас са оценени на приблизително 109 $ на месец, междинната цена на квадратен метър е избрана на 1054 $, а междинната цена на жилище с повърхност от 45 кв. м – на 49 167 $. Проучването е взело поради 7698 $ средна годишна заплата в страната ни, при което цената на едно жилище се равняват на към 639% от годишната заплата.

„ България е положително място за бъдещи купувачи, които ще могат да се възползват от рационални цени на парцелите и досегаемост на разноските, макар че страната има ниска междинна заплата “, означават от Investing Review.

В топ10 на най-достъпните пазари за купувачи на първо жилище попадат още Мексико, Румъния, Бразилия, Русия, Колумбия, Литва и Унгария. На противоположната страна на скалата Люксембург е разгласен за най-недостъпният жилищен пазар с оценка от 2,84 и междинната цена на квадратен метър от 10 765 $. Най-скъпи излизат жилищата също по този начин в Швейцария, Южна Корея, Япония, Израел, Норвегия, Германия, Австрия, Австралия и Англия.

Около 10% приблизително е растежът на квадратен метър жилищна повърхност у нас през 2021 година Поскъпването ще продължи и през 2022 година, само че главно на жилищата ново строителство, предвижда компанията за недвидижи парцели " Имотека ". Според брокерите цените на жилищата остаряло строителство ще се задържат на тазгодишните равнища, до момента в който при новите планове е мъчно да се предвижда до каква степен ще порастват поради фрапантния скок в цените на строителните материали.

Заради разликата в цените се чака повишаване на интереса към жилища остаряло строителство, само че техният дял на пазара в столицата е по-нисък на фона на новите планове, които се появяват.

„ Търсенето ще продължи да бъде по-сериозно от предлагането и през идната година, което ще обуслови продължаваща интензивност и динамични покупко-продажби. Въпреки изказванията за спад в цените, няма учредения да считаме, че подобен ще има. Те по-скоро ще се задържат на постоянни равнища, а други ще набъбнат леко. По отношение на новото строителство – доста от строителните бизнесмени евентуално ще забавят продажбите, с цел да се ориентират в крайната цена на продукта и да калкулират вярно към крайните клиенти. Към момента обаче закъснение в темповете на строителство няма ”, разяснява Люба Атанасова, изпълнителен шеф на Имотека.

За купувачите на жилища с капиталова цел прогнозата е, че доходността от жилището ще продължи да се усъвършенства по отношение на съхранението на спестявания в банков депозит.

Ръст се чака и на жилищните пазари в Пловдив и Варна, където също има интензивно ново строителство. Особено деен там ще е пазарът на къщи и имоти наоколо до града. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР